Rezultati školskog ekološkog programa - PRIKUPLJENO 4 TONE LIMENKI!

05.06.2014

U okviru programa Recan Fondacije „Limenke sakupljaj – okolinu sačuvaj“, đaci sto sedamdeset sedam (177) osnovnih škola širom Srbije  prikupili su 4.000 kilograma limenki za reciklažu, a 600  kilogama prikupljeno u okviru edukativnog programa „Limenkica ulaznica“. Recikliranje prikupljenih 4,6 tona limenki jednako je smanjenju emitovanja C02 od čak 41.4 tone. Najaktivniji đaci i njihovi nastavnici iz dvanaest (12) najuspešnijih škola, Recan Fondacija nagrađuje sedmodnevnom Školom prirode u „Čarobnom selu“, u blizini Banje Vrujici tokom avgusta.

 

 „Program „Limenke sakupljaj-okolinu sačuvaj“ postoji od 2006. godine i broj škola koji u njemu učestvuje raste iz godine u godinu, trudeći se da prestignu prošlogodišnji rekord.  Ova aktivnost nam je pokazatelj da se najbolji rezultati u podizanju svesti o održivom razvoju postižu upravo kod mladih. Svaka sakupljena limenka  je značajna jer se one mogu reciklirati neograničen broj puta, a da pritom ne izgubi na kvalitetu”- izjavila je  Jelena Kiš, menadžer Recan Fondacije povodom Svetskog dana zaštite životne sredine.

 

 Akciju “Limenke sakupljaj – okolinu sačuvaj”, u kojoj učestvuju đaci i prosvetni radnici, Recan Fondacija sprovodi osmu godinu za redom u cilju edukacije najmlađih o značaju reciklaže i zaštite životne sredine. Akcija se sastoji od edukativnog programa, seminara, kao i konkretnih aktivnosti sakupljanja limenki čime škole mogu da prihoduju dodatna sredstva.

 

Recan Fondacija za reciklažu limenki za piće je aktivna lokalno od 2005. godine i osnovana je kao neprofitna organizacija od strane Ball Packaging Europe, Beograd - Fabrike za proizvodnju limenki. Cilj Recan Fondacije je da promoviše svest o značaju zaštite životne sredine, posebno među mlađom populacijom, da učvrsti svest o potrebi reciklaže limenki u razmišljanjima potrošača kao naučen i konačno uobičajen model ponašanja.