Prese za limenke na plažama u Tivtu i Kotoru

03.08.2013

Na plažama u Tivtu i Kotoru u subotu su postavljene ručne prese za reciklažu aluminijumskih limenki, čime je počelo sprovođenje projekta „Edukacija o selektivnom odlaganju otpada“.

Prese su postavljene na „Plavim horizontima“ i „Kalardovu“ u Tivtu, kao i na plažama „Baywatch“, „Grota“ i „Pirat“ u Kotoru.

Prese za limenke obezbijedila je Fondacija „Rekan“ za reciklažu limenki, koja uz pomoć Evropske aluminijumske asocijacije i kampanje „Svaka limenka se računa“ (Every can counts) učestvuje u projektu kako bi pokrenula prikupljanje limenki na plažama.
...
Nosilac projekta je preduzeće „Rekomonta“ koje je osnovano sa ciljem da uspostavi efikasan, troškovno realan i opravdan sistem za prikupljanje i reciklažu ambalažnog otpada na teritoriji Crne Gore, a po uzoru na dobre evropske prakse. Kompanije osnivači „Rekomont“ su Koca-Kola Helenik Crna Gora, Pivara „Trebjesa“, „Knjaz Miloš Montenegro“, „Plantaže“ i „Imlek-Boka“.

Pokrovitelji su Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Agencija za zaštitu životne sredine, dok su partneri na projektu javna komunalna preduzeća iz Kotora i Tivta, Fondacija „Recan“ i nacionalni operater za dodjelu plavih zastavica „Ekom“.