ĐACI PRIKUPILI GOTOVO PET TONA LIMENKI

25.06.2013

Saopštenje:

Završen školski program prikupljanja limenki „Limenke sakupljaj – okolinu sačuvaj“  

      

ĐACI PRIKUPILI GOTOVO PET TONA LIMENKI

 

 Đaci  139 škola i obrazovnih ustanova širom Srbije u toku školske 2012/2013 godine prikupili su oko četiri tone i 700 kg iskorišćenih limenki, odnosno  oko 315 hiljada komada, u okviru programa „LIMENKA po LIMENKA“, a 15 najuspešnijih škola nagradiće Riken fondacija, pokretač programa sedmodnevnim boravkom učenika i učitelja-koordinatora u takozvanim "Zelenim školama" u Sremskim Karlovcima tokom jula. Tema ovogodišnje „Zelene škole“ je sunce i sunčeva energija, a deca će imati priliku između ostalog da nauče i kako se prave solarni paneli od iskorišćenih  limenki. U okviru školskog programa, koji je za cilj imao edukaciju najmlađih o značaju i načinima reciklaže, najviše limenki prikupili su đaci OŠ Žarko Zrenjanin iz Maglića, čak 924 kilograma.

 

„Značajna količina prikupljenih limenki, kao i rekordnih 139 škola koje su se uključile u projekat, predstavljaju veoma dobre rezultate, međutim naš najvažniji cilj je da se što veći broj mladih upozna sa osnovnim činjenicama o reciklaži i da u svojoj sredini nastavi da propagira zdrave navike koje doprinose očuvanju životne sredine i ovaj cilj smo u potpunosti ispunili“, rekla je Jelena Kiš, menadžerka Riken fondacije i dodala da je svaka sakupljena limenka značajna, jer se one mogu reciklirati neograničen broj puta, a da ništa ne izgube na kvalitetu.

 

Akciju prikupljanja limenki u školama, u kojoj učestvuju i đaci i prosvetni radnici, Riken fondacija sprovodi već osam godina za redom, u cilju obrazovanja najmlađih o značaju reciklaže i zaštite životne sredine. Akcija se sastoji od obrazovnog programa, seminara, kao i konkretnih aktivnosti sakupljanja iskorišćenih limenki, čime škole mogu da zarade dodatna sredstva.