MEDIJI

Saopštenje:

Završen školski program prikupljanja limenki „Limenke sakupljaj – okolinu sačuvaj“
ĐACI PRIKUPILI GOTOVO PET TONA LIMENKI

Beograd, 25. jun 2013. godine

Đaci 139 škola i obrazovnih ustanova širom Srbije u toku školske 2012/2013 godine prikupili su oko četiri tone i 700 kg iskorišćenih limenki, odnosno oko 315 hiljada komada, u okviru programa „LIMENKA po LIMENKA“, a 15 najuspešnijih škola nagradiće Riken fondacija, pokretač programa sedmodnevnim boravkom učenika i učitelja-koordinatora u takozvanim "Zelenim školama" u Sremskim Karlovcima tokom jula. Tema ovogodišnje „Zelene škole“ je sunce i sunčeva energija, a deca će imati priliku između ostalog da nauče i kako se prave solarni paneli od iskorišćenih limenki. U okviru školskog programa, koji je za cilj imao edukaciju najmlađih o značaju i načinima reciklaže, najviše limenki prikupili su đaci OŠ Žarko Zrenjanin iz Maglića, čak 924 kilograma.

„Značajna količina prikupljenih limenki, kao i rekordnih 139 škola koje su se uključile u projekat, predstavljaju veoma dobre rezultate, međutim naš najvažniji cilj je da se što veći broj mladih upozna sa osnovnim činjenicama o reciklaži i da u svojoj sredini nastavi da propagira zdrave navike koje doprinose očuvanju životne sredine i ovaj cilj smo u potpunosti ispunili“, rekla je Jelena Kiš, menadžerka Riken fondacije i dodala da je svaka sakupljena limenka značajna, jer se one mogu reciklirati neograničen broj puta, a da ništa ne izgube na kvalitetu.

Akciju prikupljanja limenki u školama, u kojoj učestvuju i đaci i prosvetni radnici, Riken fondacija sprovodi već osam godina za redom, u cilju obrazovanja najmlađih o značaju reciklaže i zaštite životne sredine. Akcija se sastoji od obrazovnog programa, seminara, kao i konkretnih aktivnosti sakupljanja iskorišćenih limenki, čime škole mogu da zarade dodatna sredstva.

Za sve dodatne informacije:
Jelena Kiš, jelena_kis@recan.org mob: +381 63 10 30 356
Jelena Ovuka, ovuka@kovacic-spaic.rs mob: +381 63 833 85 80 i
Kovačić&Spaić, agencija za komunikacioni konsalting www.kovacic-spaic.rs,
tel. i fax: 011 3623 111 Prizrenska 7/II, 11000 Beograd

Najavno saopštenje:

Neobična interaktivna skulptura na Supernatural festivalu u nedelju na Adi Huji
RIKENOV „BROD NA VETRU“

Beograd, 19. april 2013. godine

Posetioci sedmog po redu Supernatural festivala koji će biti održan u nedelju, 21. aprila, na Adi Huji u Beogradu, imaće jedinstvenu priliku da se upoznaju sa interaktivnom skulpturom „Brod na vetru“, pa čak i da sami pomognu da ona bude dovršena. U organizaciji Riken (recan) fondacije, umetnica Ana Đorđević kreiraće strukturu broda, a posetioci će moći da donesu iskorišćene limenke, kojima će se popunjavati njegova jedra. Projekat Riken fondacije za reciklažu limenki za piće za cilj ima promovisanje obnovljivih izvora energije kao i održivog razvoja, zasnovanog na činjenici da se velika većina materijala koje svakodnevno koristimo, mogu reciklirati, a u slučaju limenke se mogu beskonačan broj puta reciklirati, a da ništa ne izgube na kvaliteti.
„Umetnost čini život lepšim, a jedino koncepti reciklaže i održivog razvoja ga čine dugoročno mogućim u daljoj budućnosti, na planeti koja je opterećena zagađenjem, prenaseljenošću i trošenjem neobnovljivih prirodnih resursa“, rekla je Jelena Kiš, menadžerka Riken fondacije i pozvala građane da „u nedelju dođu u što većem broju i ponesu što više iskorišćenih limenki, kako bi u dobrom i pozitivnom raspoloženju pomogli da se napravi Rikenov „brod na vetru““.

Riken Fondacija je do sada već pet puta učestvovala na Supernatural festivalu, a u svom radu inače posebnu pažnju posvećuje obrazovanju mladih. Pored akcija kao što su „Limenke sakupljaj okolinu sačuvaj“ i „Limenkica – Ulaznica“, Riken trenutno sprovodi i projekat „Limenka po limenka“ www.recan.org.rs, koji ima za cilj afirmaciju održivog ekološkog poslovanja i prikupljanja reciklažnog otpada u preduzećima, institucijama, sa posebnim akcentom na objekte iz ugostiteljskog sektora (hotele, kafiće i restorane).

Za sve dodatne informacije:
Jelena Kiš, jelena_kis@recan.org mob: +381 63 10 30 356
Jelena Ovuka, ovuka@kovacic-spaic.rs mob: +381 63 833 85 80 i

Kovačić&Spaić, agencija za komunikacioni konsalting www.kovacic-spaic.rs,
tel. i fax: 011 3623 111 Prizrenska 7/II, 11000 Beograd

Saopštenje:
Izložba haljina „Zakopčaj me selotejpom“
RIKEN FONDACIJA PREDSTAVILA HALJINU OD LIMENKI

Beograd, 16. januar 2013. godine

Unikatna haljina od limenki Riken (Recan) fondacije za reciklažu limenki za piće, za čiju izradu je kreatorki Tatjani Talović bilo potrebno oko 200 limenki i poklopaca, predstavljena je na modnoj izložbi „Zakopčaj me selotejpom“ održanoj u atrijumu tržnog centra Delta City, u okviru edukativnog projekta „Ambalaža-proizvod-potrošač-zaštita životne sredine".

„Izuzetno nam je drago da je naša haljina Limenka po limenka deo ovog projekta, jer su limenke prepoznate kao značajna ambalaža, s obzirom da su upravo one pakovanje za piće koje se najviše reciklira na svetu“, izjavila je Jelena Kiš, menadžerka Riken Fondacije. Ona je dodala „da je danas zid limenke debljine ljudske dlake, što umnogome doprinosi uštedi prirodnih resursa koji se koriste za njenu proizvodnju, a aluminijum od kojeg su načinjene limenke je inspirativan materijal, što je pomoglo da naša haljina izgleda ovako neobično i lepo“.

Limenke su ambalaža koja se može reciklirati neograničen broj puta, a da ništa ne izgube na kvalitetu. U poređenju s proizvodnjom novog aluminijuma, reciklaža aluminijuma rezultira štednjom energije i do 95%. Reciklaža limenki umanjuje količinu čvrstog otpada, izduvne gasove, štedi vodu i potrebnu energiju za proizvodnju nove ambalaže, i doprinosi ne samo zaštiti životne sredine, već i održivom razvoju.

Haljine od različitih ambalažnih materijala, robnih marki mnogobrojnih kompanija, koje su za ovu priliku dizajnirali renomirani srpski modni kreatori, prigodnim opisima koji stoje uz svaku haljinu informisaće i edukovati potrošače o ambalaži, njenim funkcijama, značaju, oznakama, s posebnim naglaskom na važnost pravilnog zbrinjavanja i zaštitu okoline. Izložba je deo projekta „Ambalaža-proizvod-potrošač-zaštita životne sredine" Instituta za ambalažu i tiskarstvo „Tectus – latT" iz Zagreba, a svi posetioci Delta City-ja koji do početka februara prošetaju Trgom “Zakopčaj me selotejpom" moći će da glasaju za haljinu koja im se najviše dopada ubacivanjem popunjenih glasačkih listića u kutiju u prostoru izložbe. Izložba će biti završena 1. februara proglašenjem najlepše haljine i nagrađivanjem glasača, uz priznanja vlasniku i dizajneru pobedničke haljine.

Za sve dodatne informacije:
Milica Marinković, marinkovic@kovacic-spaic.rs mob: +381 60 428 23 40 i
Jelena Kiš, jelena_kis@recan.org mob: +381 63 10 30 356
Kovačić&Spaić, agencija za komunikacioni konsalting www.kovacic-spaic.rs,
tel. i fax: 011 3623 111 Prizrenska 7/II, 11000 Beograd

Saopštenje: 

Beograd, 10. oktobar 2012. godine

 JEDINSTVENE PRESE ZA LIMENKE

NA LOKACIJAMA U BEOGRADU I KOPAONIKU

Uspešnost reciklaže u Srbiji, između ostalog,  direktno zavisi i od broja pojedinaca i organizacija koji su neposredno uključeni u reciklažu. Riken (Recan) Fondacija za reciklažu limenki za piće uz pomoć društveno odgovornih kompanija,  u drugoj polovini oktobra otpočeće po prvi put u Srbiji sa postavljanjem jedinstvenih ručnih presa za limenke na četiri lokacije u Beogradu i Kopaoniku, što će doprineti da građani postanu više svesni o značaju reciklaže i odgovornog odnosa prema ambalažnom otpadu, zaključeno je na događaju koji je na devetom Međunarodnom sajmu zaštite životne sredine (ECOfair) organizovala Riken Fondacija.

 

„Postavljanjem ručnih presa želeli smo da građane podstaknemo da se najdirektnije moguće uključe u reciklažu i da im na razumljiv i zabavan način pokažemo da svako, bilo kada i bilo gde može da doprinese zaštiti životne sredine“, izjavila je Jelena Kiš, menadžerka Riken Fondacije. Ovom prilikom, ona je takođe predstavila rezultate i nove planove projekta „Limenka po limenka“, u okviru kojeg je uključeno 214 organizacija (ugostiteljskih objekata, obrazovnih institucija ili kancelarija) i samo u ovoj godini procenjeno je da je za reciklažu prikupljeno 7300 kilograma limenki .    

 

Nove ručne prese za presovanje limenki, biće postavljene na nekim od najatraktivnijih lokacija u Beogradu – Adi Ciganliji i Tržnom centru „Ušće“, kao i na Kopaoniku, a njihovo postavljanje podržale su društveno odgovorne kompanije Apatinska pivara, „Koka Kola“ i TC „Ušće“. Pri tome, Riken Fondacije će obezbediti povezivanje s kompanijama koje prikupljaju limenke na pomenutim lokacijama. 

 

Presovanje limenki na ovaj način veoma je popularno u svetu, a promotivne ručne prese za limenke imaju kapacitet skladišnog prostora od oko 2000 limenki, odnosno 30 kilograma materijala.  Planirano je da se ovaj projekat nastavi i da se obezbedi još presa, koje bi bile postavljene na spoljašnje lokacije, kao što su plaže, turistička mesta, hoteli, kafići i restorani, ali i na unutrašnje lokacije, kao što su šoping centri, fakulteti, stanice itd.      

 

Za sve dodatne informacije:

Milica Marinković, marinkovic@kovacic-spaic.rs mob: +381 60 428 23 40 i

Jelena Kiš, jelena_kis@recan.org mob: +381 63 10 30 356

Kovačić&Spaić, agencija za komunikacioni konsalting  www.kovacic-spaic.rs,

tel. i fax: 011 3623 111 Prizrenska 7/II, 11000 Beograd

Saopštenje: Objavljeni rezultati školskog ekološkog programa  

ĐACI PRIKUPILI ČETIRI TONA LIMENKI

 Beograd, 21. jun 2012. godine

 Đaci sto osnovnih škola širom Srbije, tokom protekle školske godine, svojim aktivizmom, reciklirali su skoro 4 tona limenki, odnosno, uspeli su da prikupe  preko 250 hiljada limenki za reciklažu, u okviru programa Riken (Recan) fonda „Limenke sakupljaj – okolinu sačuvaj“. Dvadeset četiri najaktivnijih đaka i njihove nastavnike iz 12 najuspešnijih škola, Riken fond nagrađuje sedmodnevnim boravkom u „Zelenoj školi“, u Nacionalnom parku Tara, koji će obilovati mnogobrojnim zanimljivim ekološkim sadržajima.

 „Drago nam je da su đaci uspeli da prikupe 1, 5 tona limenki više nego prošle godine, jer je to pokazatelj da se najbolji rezultati u podizanju svesti o održivom razvoju postižu upravo kod mladih. Svaka škola koja je učestvovala u programu doprinela je menjanju svesti o značaju zaštite životne sredine i uviđanju važnosti reciklaže limenki, kako sa stanovišta obrazovanja, tako i kroz akciju prikupljanja limenki“, rekla je Jelena Kiš, menadžer Riken Fondacije i dodala da je svaka sakupljena limenka značajna, jer se one mogu reciklirati neograničen broj puta, a da ništa ne izgube na kvalitetu.

 Akciju “Limenke sakupljaj – okolinu sačuvaj”, u kojoj učestvuju đaci i prosvetni radnici, Riken fond sprovodi već sedmu godinu za redom, u cilju edukacije najmlađih o značaju reciklaže i zaštite životne sredine. Akcija se sastoji od edukativnog programa, seminara, kao i konkretnih aktivnosti sakupljanja iskorišćenih limenki, čime škole mogu da zarade dodatna sredstva.

Ovaj školski program, Riken fond organizuje u saradnji sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja, Zavodom za zaštitu prirode, Pokrajinskim sekretarijatom za zaštitu životne sredine i održivog razvoja Autonomne pokrajine Vojvodina i Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, grada Beograda.

O recan Fondu:

Recan Fond za povraćaj i reciklažu limenki je neprofitna organizacija, koju je osnovala kompanija Bol pekidžing Evropa (Ball Packaging Europe), a koja je u Srbiji aktivna od 2005. godine. Cilj recan Fonda jeste da promoviše svest o značaju zaštite životne sredine, posebno među mlađom populacijom i da učvrsti svest o potrebi reciklaže limenki kod potrošača. Recan Fond deluje kroz edukaciju, s ciljem da reciklaža postane navika i da se spreči nekontrolisano bacanje limenki, kroz pružanje informacija o aspektima zaštite životne sredine u procesu proizvodnje i reciklaže limenki i saradnju sa vlastima, školama, relevantnim institucijama i nevladinim organizacijama. Najpoznatiji program recan Fonda je školski program  „Limenke sakupljaj – okolinu sačuvaj“.

 

 

Za sve dodatne informacije:

Milica Marinković, marinkovic@kovacic-spaic.rs mob: +381 60 428 23 40 i

Jelena Kiš, jelena_kis@recan.org mob: +381 63 10 30 356

Kovačić&Spaić, agencija za komunikacioni konsalting  www.kovacic-spaic.rs,

tel. i fax: 011 3623 111 Prizrenska 7/II, 11000 Beograd