JEDINSTVENE PRESE ZA LIMENKE PREDSTAVLJENE NA SAJMU ŽIVOTNE SREDINE ECO FAIR 2012

10.10.2012

Uspešnost reciklaže u Srbiji, između ostalog,  direktno zavisi i od broja pojedinaca i organizacija koji su neposredno uključeni u reciklažu. Riken (Recan) Fondacija za reciklažu limenki za piće uz pomoć društveno odgovornih kompanija,  u drugoj polovini oktobra otpočeće po prvi put u Srbiji sa postavljanjem jedinstvenih ručnih presa za limenke na četiri lokacije u Beogradu i Kopaoniku, što će doprineti da građani postanu više svesni o značaju reciklaže i odgovornog odnosa prema ambalažnom otpadu, zaključeno je na događaju koji je na devetom Međunarodnom sajmu zaštite životne sredine (ECOfair) organizovala Riken Fondacija.

 

„Postavljanjem ručnih presa želeli smo da građane podstaknemo da se najdirektnije moguće uključe u reciklažu i da im na razumljiv i zabavan način pokažemo da svako, bilo kada i bilo gde može da doprinese zaštiti životne sredine“, izjavila je Jelena Kiš, menadžerka Riken Fondacije. Ovom prilikom, ona je takođe predstavila rezultate i nove planove projekta „Limenka po limenka“, u okviru kojeg je uključeno 214 organizacija (ugostiteljskih objekata, obrazovnih institucija ili kancelarija) i samo u ovoj godini procenjeno je da je za reciklažu prikupljeno 7300 kg limenki .    

 

Nove ručne prese za presovanje limenki, biće postavljene na nekim od najatraktivnijih lokacija u Beogradu  i Tržnom centru „Ušće“, kao i na Kopaoniku, a njihovo postavljanje podržale su društveno odgovorne kompanije Apatinska pivara, „Koka Kola“ i TC „Ušće“. Pri tome, Riken Fondacije će obezbediti povezivanje s kompanijama koje prikupljaju limenke na pomenutim lokacijama. 

 

Presovanje limenki na ovaj način veoma je popularno u svetu, a promotivne ručne prese za limenke imaju kapacitet skladišnog prostora od oko 2000 limenki, odnosno 30 kilograma materijala.  Planirano je da se ovaj projekat nastavi i da se obezbedi još presa, koje bi bile postavljene na spoljašnje lokacije, kao što su plaže, turistička mesta, hoteli, kafići i restorani, ali i na unutrašnje lokacije, kao što su šoping centri, fakulteti, stanice itd.